De vos en de ganzen

In dit hoofdstuk bekijken we partijdige spellen. Dat zijn spellen waarbij de twee spelers verschillende zet-mogelijkheden hebben. Verrassend genoeg zal blijken dat deze spellen vaak ook een waarde hebben die we bij andere spellen kunnen optellen. Voor we over deze theorie leren, is het echter goed om een spelletje te spelen dat op veel jeugdschaakclubs en damclubs gespeeld wordt. Het heet “de vos en de ganzen”.

Het spel wordt gespeeld op een schaakbord. Daarbij krijgt wit één vos en zwart vier ganzen. Zet deze dieren zoals in het plaatje hieronder op het schaakbord.

Tip: Gebruik damstenen voor de dieren.

Als zwart aan de beurt is, verplaatst hij een van zijn ganzen één stapje schuin vooruit. De vos mag ook één stapje schuin. In tegenstelling tot de ganzen mag de vos echter wel achteruit. De dieren kunnen geen ander stuk slaan. In plaats daarvan geldt dat de eerste speler die geen dier meer kan verzetten, wint.


Speel dit spel een paar keer totdat jullie je er van overtuigd hebben dat de ganzen een winnende strategie hebben. Lees daarna verder op deze pagina.