Literatuur bij module spel en wiskunde

De module is afgelopen. Wees echter niet getreurd, want er valt nog heel veel te ontdekken in de combinatorische speltheorie. Op deze pagina vind je een aantal interessante boeken over dit onderwerp die je in jouw verdere zoektocht kunnen helpen.

 • Winning ways for your mathematical plays
  In 1982 hebben Berlekamp, Conway en Guy alles wat op dat moment bekend was verzameld in deze serie boeken. Het eerste deel is een mooie introductie op het onderwerp. De laatste delen zijn vooral leuk als naslagwerk als je specifiek iets over een bepaald spel wilt weten.
 • Lessons in play (Michael Albert en anderen)
  Dit is een veel recenter boek (vernieuwde tweede druk in 2019) over de basis van combinatorische speltheorie. Het boek behandelt ongeveer dezelfde theorie als deze module. Je komt echter wel veel nieuwe voorbeelden tegen en de opdrachten in dit boek zijn heel goed. Daarnaast is de theorie op een andere manier opgebouwd en wordt alles netjes bewezen.
 • Combinatorial game theory (Aaron N. Siegel)
  Dit boek gaat verder waar de vorige twee boeken ophouden. In het boek wordt een overzicht gegeven van de moderne combinatorische speltheorie (sinds 1982 is er veel ontdekt!). Het ingangsniveau voor dit boek is wel veel hoger dan de boeken hierboven. Ik zou adviseren om eerst een van die boeken te lezen voor je aan dit boek begint.
 • Game Theory (Ferguson, lecture notes)
  Deel 1 van deze lecture notes heb ik veel geraadpleegd bij het maken van de eerste vier hoofdstukken van deze module. Er staan nog een aantal pareltjes in waarvoor geen plaats was in deze module. De rest van de lecture notes gaan over de niet-combinatorische speltheorie. Als je daarin geïnteresseerd bent, is dit een mooie introductie.
 • On numbers and games (John H. Conway)
  Dit is het boek dat Conway schreef direct na het ontdekken van de surreële getallen. Ik moet erkennen dat ik vind dat het meeste wat in dit boek staat beter en eenvoudiger uitgelegd staat in de boeken hierboven. Toch heeft het boek iets waardoor ik het graag doorkijk en stukken van lees.
 • Surreal numbers (Donald Knuth)
  Donald Knuth heeft een verhaal geschreven waarin Alice en Bill de surreële getallen herontdekken. Het is een mooi verhaal als je geïnteresseerd bent in de structuur van de surreële getallen en dan is het verhaal er omheen ook grappig (althans dat vind ik).
  Opmerking: Het boek is hier gratis te downloaden.
 • Games of no chance
  Dit is een boek met een collectie wetenschappelijke artikelen over combinatorische speltheorie. Dit is een mooi startpunt als je je echt dieper in de combinatorische speltheorie wilt verdiepen.
  De meeste artikelen uit dit boek zijn gratis te downloaden op de site van het Mathematische Science Research Institute. Dat geldt ook voor het vervolg “More games of no chance”.

Tot slot kan ik het niet nalaten om ook nog te linken naar deze video van John Conway waarin hij vertelt over hoe hij de surreële getallen bedacht heeft. Op Youtube zijn uiteraard meer interessante video’s te vinden over combinatorische speltheorie. Een voorbeeld zijn de video’s van Elwyn Berlekamp over onpartijdige spellen en partijdige spellen.