Tweedledum en Tweedledee

Tweedledum en Tweedledee zijn een paar jaar terug ook op het eindexamen wiskunde C langs gekomen. Kun jij beide antwoorden logisch beredeneren?


De tweelingbroers Tweedledee en Tweedledum zijn uiterlijk niet van elkaar te onderscheiden. Om de verwarring te vergroten, hebben ze de volgende afspraken met elkaar gemaakt:

  • Op maandag, dinsdag en woensdag liegt Tweedledee bij elke vraag die hem gesteld wordt en op alle andere dagen spreekt hij de waarheid.
  • Op donderdag, vrijdag en zaterdag liegt Tweedledum bij elke vraag die hem gesteld wordt en op alle andere dagen spreekt hij de waarheid.

Op zekere dag ontmoet Alice de tweeling en vraagt elk van hen: “Hoe heet jij?”

  • De ene tweelingbroer heeft een groene jas aan en zegt: “Tweedledee”.
  • De andere tweelingbroer heeft een rode jas aan en zegt: “Tweedledum”.

Vraag 1: Onderzoek hoe de broer met de groene jas heet.

Elke tweelingbroer heeft altijd een zakdoek in zijn broekzak: als de ene tweelingbroer een rode zakdoek heeft, heeft de ander een zwarte en omgekeerd. Op zekere dag komt Alice de tweelingbroers tegen. Ze vraagt aan een van beiden: “Welke kleur zakdoek heb je?” Het antwoord van deze tweelingbroer luidt: “Zwart”. Op verzoek van Alice laat hij de zakdoek zien. Deze blijkt rood te zijn. Daarop vraagt Alice aan de andere tweelingbroer: “Welke kleur zakdoek heb jij?”

Vraag 2: Welke kleur zal hij noemen? Leg duidelijk uit hoe je tot die conclusie komt.


Het antwoord op beide vragen vind je hier. Klik hier om terug te keren naar de pagina over de kopieerstrategie.